Kopečky nad Oskavou

• převýšení: 912 m
  • doporučený čas: 5 hod
  • obtížnost trasy: 4

Další z možností, jak se z Uničova dostat na nedalekou zříceninu Rabštejn.

Začátek trasy vás navede po cyklostezce do Břevence, odkud začne kýžená přírodní, zato však už stoupavá část vašeho dobrodružství. Odbočka u bodu 3 prověří poprvé, ale určitě ne naposledy vaši psychickou i fyzickou odolnost, neboť vás čeká krátký, ale velmi prudký a intenzivní výšlap z lesa, při kterém však zkušený bajker z kola určitě nesleze.

Dále se kolem Mirotínku dostanete do lesů nad Oskavou a kdo má rád lesní cesty si přijde na své, protože tato část je jimi doslova protkaná. Profil této části by se dal vyjádřit jako výtahový, protože chvíli pojedete do kopce a chvíli z kopce, nahoru a dolů jako ve výtahu, ale převážně pojedete nahoru, protože na Rabštejn musíte pár výškových metrů ještě překonat.

Po dosažení druhé silnice (té vedoucí do Stříbrných hor)* se vydáte opačným směrem krátce z kopce a po chvíli po zpevněné cestě zase do kopce na Mazeneckou cestu, která vás dovede (zase z kopce) až k rozcestníku pod Rabštejnem, od kterého vás od vytoužené odměny čeká finální výjezd do kopce k restauraci. Tento výjezd vám po absolvování dosavadní trasy nebude ani jako kopec připadat a chuť na odměnu vás určitě požene kupředu.

Zpáteční cestu si můžete ještě lehce obzvláštnit, když se vydáte z Rabštejna po první části červené turistické trasy, poté se napojíte na zpevněnou asfaltovou cestu a dále přes lesní a polní pěšinku až do Vésky nad Bedřichovem (zde pozor na natažený drát přes cestu u prvního stavení), odkud už jen sjedete k hlavní silnici a po nefrekventovaných cestách se vydáte zpět do Uničova.

Trasa má převýšení skoro 1000 m, takže tyčinka nebo energy gel se vám určitě v batohu neztratí.

Trasa není vhodná pro treková kola

* Tip pro silné jedince:
Po dosažení silnice vedoucí do Stříbrných hor můžete pokračovat po lesní cestě po zeleném turistickém značení k horní části Mazanecké cesty a po napojení se na žlutou turistickou trasu můžete pokračovat až na Čertův kámen na Kamenné hoře (799 m.n.m).